Економија 16. јули 2019. / 11:58

Анѓушев на средба со новиот директор на ЕБОР: Поддршката од банката значајна за енергетските и инфраструктурните проекти

Анѓушев на средба со новиот директор на ЕБОР: Поддршката од банката значајна за енергетските и инфраструктурните проекти

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев оствари средба новоименуваниот директор на канцеларијата на Европската банка за обнова и развој во Скопје, Анди Аранитаси, кој ќе ја преземе функцијата од досегашната директорка Анка Јоана Јонеску на 1 септември 2019 година.

Анѓушев му го честитал преземањето на функцијата на Аранитаси и порачал дека очекува воспоставената соработка помеѓу Македонија и ЕБОР да продолжи да се одвива со воспоставената динамика, пред се за обезбедување на развојот на економијата и обезбедување на подобар живот за граѓаните.

На состанокот, соговорниците зборувале за тековните проекти кои се спроведуваат со заедничка соработка на Владата на Македонија и ЕБОР, а кои се однесуваат на регионално патно и енергетско поврзување, проекти од енергетскиот сектор, како и проекти за поддршка на малите и средни претријатија во земјата.

Вицепремиерот ја потенцирал добрата соработка помеѓу  македонската Влада и Европската банка за обнова и развој, преку која во моментов на територијата на нашата земја, во различни фази, се одвиваат десетици проекти. Анѓушев додал дека поддршката од банката е значајна за реализација на енергетските проекти за подигнување на нивото на производство на електрична енергија од обновливи извори, стабилноста на електро енергетскиот систем, но и за изградба на екпресните патишта Крива Паланка-граница со Република Бугарија и Штип Радовиш, изградбата на железницата кон Република Бугарија и други проекти кои се изведуваат во соработка со банката.

Соговорниците се согласиле дека соработката ќе продолжи со интензивна динамика, во насока на унапредување на поврзанoста во земјата и со соседните земји, во поглед на патна, железничка и енергетска инфраструктура, како и за унапредување на условите за водење на бизнис и обезбедеување на финансиски средства, особено за микро, малите и средните претпријатија.