Живот 14. јануари 2019. / 18:03

Снег повторно ја зафати Македонија – еве каде има највисока снежна покривка

Снег повторно ја зафати Македонија – еве каде има највисока снежна покривка

Од изутрина во поголемиот дел од земјата се зголеми облачноста и особено во Битолско, Полошко и Малешевијата беше особено студено. Првите врнежи од снег се појавија од југозапад преку Преспа, а потоа и преку Охридско кон Пелагонија. До попладне врнежи од снег имаше и преку северните делови кон североисток и во делови од крајниот исток во Берово и Струмица. Преку денот дуваше понекаде слаб променлив ветер.

Во Маврово снежната покривка достигна 70 сантиметри, додека во Лазарополе има 40 сантиметри снег.

Преку ноќта врнежите од снег ќе се преместат кон истокот, а облачноста особено кон запад ќе се намалува. До изутрина ќе дува сè поинтензивен северозападен ветер, особено во регионот на Гевгелиско и на планините.