Занимливости 25. декември 2018. / 12:34

Apple со рекордна заработка за 2018- тежи 214,4 милијарди долари

Apple со рекордна заработка за 2018- тежи 214,4 милијарди долари

Во 2018 година највреден светски бред е Apple, чија вредност е проценета на 214,4 милијарди долари, што е за 16 проценти повеќе од лани, се наведува во традиционалната ранг-листа која секоја година ја објавува „Интербранд“. На второ место е Google, чија вредност е зголемена на 10 отсто и сега изнесува 155,5 милијарди долари, додека на трето место е Amazon, кој вреди 100,7 милијарди, дури 56 отсто повеќе во споредба со лани. Следи Microsoft, кој е проценет на 92,7 милијарди и има раст од 16 отсто, на петтото место е Coca-Cola, иако вредноста ѝ е намалена за 5 отсто и изнесува 66,3 милијарди, а на шестото место е Samsung, кој ја зголеми вредноста за 6 отсто на 59,8 милијарди долари. Toyota вреди 53,4 милијарди и се наоѓа на седмата позиција, Mercedes е осми со 48,6 милијарди, а меѓу првите десет се и Facebook, кој вреди 45,1 милијарда, и „Мекдоналдс“, кој е проценет на 43,4 милијарди.