Свет 13. април 2018. / 13:32

Вработени во амбасадата на САД во Камбоџа споделувале порнографска содржина на „Фејсбук“

Вработени во амбасадата на САД во Камбоџа споделувале порнографска содржина на „Фејсбук“

Американската амбасада во Камбоџа отпушти 32 вработени поради споделување на порнографски материјали во пораки на Фејсбук. Извори за „Ројтерс“ рекле дека во група на „месинџер“ на Фејсбук биле споделувани видеа и фотографии со порнографска содржина, на кои имало и малолетници под 18 години.

Некои од фотографиите биле видени од сопругата на вработен во амбасадата кој го пријавил случајот. Поголемиот дел од отпуштените вработени биле чувари и дел од административниот персонал.

Владата на Камбоџа засега не ги коментира отказите. Камбоџа, која сé уште излегува од деценискиот конфликт и сиромаштија, е позната по детската проституција, а неколку странци беа осудени и затворени за злоупотреба на децата во последниве години.