Свет 05. април 2020. / 09:00

Воздухот во светот станува се почист

Воздухот во светот станува се почист

Во последните недели е забележано големо прочистување на воздухот, пишува  Блумберг.

Експертите веруваат дека ова се должи на запирањето на сообраќајот и забавувањето во индустријата. Информациите се од сателити на Европската вселенска агенција.

Се тврди дека спирала со економските  активности може да се смета за голем експеримент. Многу земји воведоа ограничувања на јавните состаноци и индустријата.

Нивото на азотниот диоксид во воздухот се намали со текот на времето. Пад на нивото има во Азија и во Европа.

Се смета дека чистиот воздух може да послужи како сила за руралните населби. Во некои делови на Кина, азотниот диоксид се намали за помеѓу 10 и 30%.

Во индустрискиот дел на Северна Италија, постои намалување  од околу 40%. Слично чистење не е забележано долго време.