Свет 08. април 2020. / 18:42

Возачот на „камионот на смртта“ ја призна вината

Возачот на „камионот на смртта“ ја призна вината

Возачот обвинет за убиство на 39 виетнамски мигранти чии тела беа пронајдени во камион со ладилник во Англија минатата есен, се изјасни за виновен.

Морис Робинсон, 25-годишен возач од Северна Ирска, преку видео-врска, ја призна вината пред лондонскиот кривичен суд, заедно со четворица ко-обвинети.

Телата на 39 лица беа пронајдени на 23 октомври во градот Грејс, источно од Лондон.

Полициската истрага за случајот открила дека сите жртви биле од Виетнам и биле на возраст помеѓу 15 и 44 години.

Вториот обвинет, Џорџ Ника (43) ги негираше сите 39 обвиненија за убиство.

Романскиот државјанин Александру-Овидиу Ханга (27) го негираше обвинувањето за помагање на илегална миграција, како и Кристофер Кенеди, од Северна Ирска, кој претходно негираше дека помагал во трговијата со луѓе.