Свет 02. декември 2019. / 12:03

(ВИДЕО) Бела токсична пена прекри една од најпознатите плажи во Индија

(ВИДЕО) Бела токсична пена прекри една од најпознатите плажи во Индија

Бела пена прекри една од најпознатите плажи во Индија, предизвикувајќи опасност од загадување четири дена по ред.

Деца си играат и прават селфи со пената на плажата Марина и покрај тоа што таа има остра миризба и на рибарите им е кажано да не влегуваат во морето во близина на неа. Лекарите предупредуваат дека пената може да предизвика проблеми со кожата.

Според локални медиуми, пената се формира секоја сезона на монсуните, но оваа година е посебно опасна.

Советот за контрола на загадувањето во државата Тамил Наду соопшти дека се анализираат примероци од пената што е распространета на неколку километри на плажата.


Дел од научниците тврдат дека најголем дел од пената е од средства за миење садови што се мешаат со други отпадоци. Само 40 отсто од канализацијата во Ченај и други големи градови има правилно пречистување, додека останатото се влива во морето.

Пред два дена доброволци имаа акција за чистење на плажата во Ченај. За два часа собраа речиси еден тон пластика и други отпадоци.