Свет 20. јануари 2021. / 13:12

Турција вакцинираше повеќе од милион луѓе за седум дена

Турција вакцинираше повеќе од милион луѓе за седум дена

Во првата недела од масовната вакцинација во Турција, повеќе од милион луѓе се вакцинирани со вакцината на кинеската компанија Синовак, соопшти Министерството за здравство.

Програмата за имунизација почна во четвртокот минатата недела, а први на списокот за вакцинација беа здравствените работници и постарите граѓани.

Во првите два дена, вакцинирани се повеќе од 600.000 луѓе, но темпото на вакцинација тогаш забави и оттогаш денвно се вакцинираат околу 100.000.