Свет 21. ноември 2020. / 21:47

Светска банка: Г20 мора да обезбеди олеснување на долгот на некои земји

Светска банка: Г20 мора да обезбеди олеснување на долгот на некои земји

Претседателот Светска банка Дејвид Малпас ја предупреди Групата 20 (Г20) во саботата дека мора да обезбедат доволно олеснување на долгот на некои земји за да се избегне зголемување на сиромаштијата во услови на пандемија на коронавируси.

-Намалувањето на долгот и транспарентноста ќе овозможат продуктивни инвестиции, клучно е што поскоро, посилно и потрајно закрепнување, рече Малпас на самитот на Г20.

Додаде дека треба „да се заштитиме да не биде премалку во моментов, за земјите да не страдаат и да се случат долгови како во осумдесетите години.

Кинескиот претседател Си Џипинг и претседателот на Европскиот совет Чарлс Мишел изразија поддршка за мораториумот на долгот за најмалку развиените земји.