Свет 15. октомври 2019. / 20:15

Столтенберг: Турската акција во Сирија лошо ќе влијае врз борбата со Исламска држава

Столтенберг: Турската акција во Сирија лошо ќе влијае врз борбата со Исламска држава

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг изрази загриженост за последиците што може да ги предизвика турската воена офанзива во северна Сирија во однос на борбата против терористичката Исламска држава и стабилноста во регионот.

– Загрижен сум за последиците … во врска со напредокот што го постигнавме во борбата против нашиот заеднички непријател „Исламска држава“ – изјави Столтенберг, нагласувајќи ја важноста за зачувување на ваквиот напредок.

Велика Британија и другите европски земји ја запреа продажбата на оружје на Анкара, откако почна турската воена операција во северна Сирија.

Столтенберг таквите постапки ги коментираше како одраз дека многу сојузници на НАТО се многу критични и ја осудуваат воената операција во северна Сирија.