Свет 15. март 2020. / 11:15

Сопругата на шпанскиот премиер има корона вирус

Сопругата на шпанскиот премиер има корона вирус

Бегона Гомез, сопругата на шпанскиот премиер Педро Санчез е заразена од корона вирус. Освен неа, позитивни на тестирањето на блиските соработници на премиерот се и две министерки од шпанската влада.

Веста за шпанскиот АБЦ ја потврдиле од Владата на Шпанија, нагласувајќи дека премиерот, неговата сопруга и министерките се во добра здравствена состојба и дека ги почитуваат упатставата на епидемиолозите.

Во Шпанија, од денеска е на сила одлуката за делумна изолација во наредните 15 дена, како дел од планот за сузбивање на корона вирусот.

Тоа значи дека на 47 милиони жители на Шпанија ќе им биде забрането слободното движење, освен ако мораат да одат на работа, во болница или да купуваат намирници или лекови.

Бројот на заразени во Шпанија вчера се искачи на 6023 лица од кои починаа 193, со што Шпанија стана втората земја по бројот на заболени лица од корона вирусот во Европа.