Свет 17. декември 2019. / 12:42

Штрајкови во Франција: Не работат наставници, лекари, адвокати, вработени во Ајфеловата кула…

Штрајкови во Франција: Не работат наставници, лекари, адвокати, вработени во Ајфеловата кула…

Граѓаните и туристите веќе 13 дена имаа проблеми во сообраќајот поради тоа што и машиновозачите го продолжија штрајкот против реформите на Макрон во пензионерскиот систем.

Работниците низ Франција, вклучувајќи ги и наставниците, лекарите, адвокатите и вработените во Ајфеловата кула денеска ги напуштиле работните места за да им се приклучат на протестите против зголемувањето на старосната граница за заминување во пензија и за да го зачуваат системот на социјална заштита, во страв претседателот Макрон да не го уништи.

Граѓаните и туристите веќе 13 дена имаа проблеми во сообраќајот поради тоа што и машиновозачите го продолжија штрајкот против реформите на Макрон во пензионерскиот систем.

Денеска биле затворени и училиштата, полагањето на испити било откажано, поради тоа што и наставниците му се приклучиле на штрајкот, пренесе Ројтерс.

Болниците исто така имале проблеми во функционирањето бидејќи медицинските сестри, докторите и фармацевтите исто така излегле на улица.

Неколку часа пред почетокот на протестите полицијата ја обезбедила Елисејската палата поради можни насилства за време на протестите.