Свет 13. март 2021. / 20:04

Eпидемиолошката состојба во регионот на Париз е исклучително тешка

Eпидемиолошката состојба во регионот на Париз е исклучително тешка

Францускиот премиер Жан Кастекс денеска објави дека епидемиолошката состојба во регионот на Париз е исклучително тешка и дека властите се подготвени да воведат нови мерки, но тој не најави заострување на полицискиот час или нов карантин.

Во главниот град, над 1000 легла во реанимација веќе се пополнети и се планира трансфер на пациенти во делови на Франција каде капацитетите на болницата не се толку под притисок.

„Ги повикувам сите, особено оние кои живеат во главниот град, да бидат крајно внимателни, да носат маски и да ја почитуваат социјалната дистанца. Целта е да се намали притисокот врз болничкиот систем “, рече премиерот Жан Кастекс за време на неговата посета на болницата.

Претходно оваа недела, на состанокот на Францускиот совет за одбрана се дискутираше за можно ново заклучување, но според француските медиуми, одлуката нема да се спроведе, дури и во регионот на Париз за време на викендот, иако ситуацијата е критична.

Според француските медиуми, врз основа на официјални податоци, ситуацијата во Париз е многу тешка бидејќи веќе се пополнети над 1000 легла во реанимација. Како резултат, пациентите скоро сигурно ќе бидат транспортирани од болниците во оние делови на Франција каде капацитетите на болниците не се толку под притисок. Што се однесува до северот на земјата, од истата причина се разгледува и трансферот на пациенти во Белгија.

Во исто време, француската програма за имунизација против ковид 19 е влошена од логистички тешкотии и проблеми со одложено породување со вакцини.

Сепак, во последните неколку дена, кампањата се забрзува, па вчера беа спроведени 329.326 вакцинации, што е нов рекорд во земјата. Според официјалните податоци, 4,9 милиони луѓе или 7,2 проценти од француското население ја примиле првата доза до петокот, а 2,2 милиони биле целосно имунизирани.