Свет 16. мај 2020. / 19:51

Шпанија ја продолжува вонредната состојба за уште еден месец

Шпанија ја продолжува вонредната состојба за уште еден месец

Премиерот на Шпанија, Педро Санчез, денеска изјави дека владата ќе се обиде да ја продолжи вонредната состојба во земјата за еден месец.

-Продолжението се очекува да ја вклучи финализацијата на „транзицијата надвор од заклучување“, со што ќе стане последно продолжување на рестриктивниот период, објави Санчез во телевизиското обраќање до нацијата.

Покрај ова, тој тврди дека мерките што беа  воведени на 14 март биле успешни во спречувањето на ширењето на корона вирусот и дека науката покажала дека концептот за „имунитет на стадо“ би пропаднал во Шпанија.

– Заклучувањето би можело да се заврши во половина од земјата до почетокот на летото, проценува Санчез.

Претходно истиот ден, здравствените власти на земјата објавија дека бројот на дневни смртни случаи поврзани со корона вирусот бележи минимум во последните два месеци.