Свет 11. јули 2018. / 13:10

Самит на НАТО: Нема членство за Македонија, прво мора да се смени името

Самит на НАТО: Нема членство за Македонија, прво мора да се смени името

„Имајки го во предвид историскиот договор меѓу Атина и Скопје, со кој е надминат спорот околу името, кој досега беше последната пречка за Скопје кон полноправно членство во Алијансата, од денес ја покануваме Владата во Скопје на преговори за членство, чија комплетна имплементација ќе биде по завршувањето на домашните процедури, поврзани со историскиот договор со Грција. Прифаќање на ваквиот договор, е единствениот прифатлив резултат за комплетирање на придружувањето во Алијансата.“ стои во документот на Алијансата.

Значи на претстојнот референдум, на кој граѓаните ќе одлучуваат дали е договорот со Грција прифатлив или не, НАТО директно и отворено бара одговорот да биде ДА.