Свет 29. април 2020. / 11:07

Руските банки одобриле 375 милиони евра во бескаматни кредити за исплата на плати

Руските банки одобриле 375 милиони евра во бескаматни кредити за исплата на плати

Руските банки до 28 април одобриле бескаматни кредити за исплата на плати за вкупно 30 милијарди рубли (околу 375 милиони евра), соопшти шефот на Одделот за заштита на потрошувачи и пристап до финансиски услуги на Руската банка, Михаил Мамута.

Руската Влада неодамна усвои пакет мерки за поддршка на бизнисот поради пандемијата со Ковид-19.

За бизнис заедницата беше покрената програма за заеми без камати за бизниси што претрпеле најмногу од пандемијата. Обемот на секој заем е во согласност со износот на една минимална плата, која во моментов е во земјата е 12.130 рубли за секој вработен во компанијата.