Свет 06. март 2021. / 12:20

Русија од јуни може да обезбеди 50 милиони дози вакцини за Европа

Русија од јуни може да обезбеди 50 милиони дози вакцини за Европа

Европската агенција за лекови (ЕМА) вчера започна постепено оценување на руската вакцина Спутник V, голем чекор кон одобрување на вакцината.

Со оглед на недостигот на досега одобрени вакцини, веќе некое време сериозно се дискутира за руските вакцини и како да се реши проблемот со одобрувањето. Имено, не е одобрена во Европа, а некои земји, и покрај тоа, решиле да ја набават оваа вакцина надвор од ЕМА. Вакцината најпрво ја набави Унгарија, а изминатиов викенд 200.000 дози пристигнаа во Словачка со воени авиони, што доведе до проблеми во владејачката коалиција. Хрватска веќе еден месец преговара со Русите и е побарана документација.

На седницата на Владата, премиерот Андреј Пленковиќ потврдил дека Владата побарала дополнителна документација од руска страна за вакцината Спутник V и дека ќе биде подготвена да ја набави кога тоа ќе биде одобрена од Европската агенција за лекови (ЕМА).

ЕМА објави дека постапката ќе продолжи сè додека не бидат достапни доволно докази за формално барање за одобрување.

Кирил Дмитриев, извршен директор на рускиот државен фонд за директни инвестиции, рече дека ќе може да обезбеди вакцини за 50 милиони Европејци почнувајќи од јуни, откако ќе биде одобрена од ЕМА. Но, со оглед на ситуацијата и почетокот на третиот бран, јуни не изгледа како брзо решение.