Свет 21. октомври 2020. / 12:16

Поради пандемијата во Романија половина милион луѓе може да останат без работа

Поради пандемијата во Романија половина милион луѓе може да останат без работа
epa08477493 A Romanian volunteer elderly man (C, with hat), assisted by medical personnel wearing protective equipment, enters to make the antibody test at the improvised test center organized at the National Arena Stadium, in Bucharest, Romania, 10 June 2020, at the end of the coronavirus alert situation in Romania. On Wednesday, the population past infection testing program started, meant to establish the degree of immunization regarding the infection with the new coronavirus. Up to 10,500 Bucharest residents will make the antibody test against the Sars-Cov2 virus, as the results are expected to show the percentage of those who were immunized and the level of circulation of the new coronavirus in the Romanian capital, according to Bucharest City Hall. President Klaus Iohannis announced the extension of the alert state, even after June 15, as Romania is gradually easing lockdown measures implemented to stem the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus that causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Економските мерки поради новиот коронавирус би можеле да значат дека повеќе од 500.000 луѓе во Романија ќе останат без работа, а над 300.000 компании би оделе под стечај.

Се предвидува дека негативните економски ефектите, како за вработените, така и за сопствениците на фирмите би може да се почувствуваат в година.

Романија од буџетот на Европска Унија ќе добие 36,7 милијарди евра помош за справување со последиците од пандемијата со Ковид-19.