Македонија 10. март 2021. / 14:46

Маврово и Берово полни со туристи и во пандемија

Маврово и Берово полни со туристи и во пандемија
BenQ Digital Camera

Корона кризата покажа дека руралниот туризам е многу пожилав и дека таму има мал пад на бројот на ноќевања, вели Љупчо Јаневски, директор на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во разговор за „Слободен печат“.

– Така на пример, според сознанијата што ги имам од локалните туристички работници, бројот на ноќевања во Берово во 2020 година во однос на 2019 година е намален за само 3 до 5 проценти, Маврово кое блесна во полн сјај во 2020 година, дури има и поголем број на ноќевања во однос на 2019 година, вели Јаневски.

Тој објаснува дека корона-кризата ги сменила навиките на туристите и тие се ориентирани кон патување во мали групи, мали турситички капцитети и кон еко и рурален туризам.

– 2021 година ќе покаже колу дестинациите успеале да се одржат и колку создале услови за безбеден туризам, вели Јаневски.