Свет 03. август 2020. / 20:37

Полска го казни Гаспром со 57 милиони американски долари за „Северен тек 2“

Полска го казни Гаспром со 57 милиони американски долари за „Северен тек 2“

Полскиот антимонополски регулатор „УОКиК“ соопшти дека ја казнил руската енергетска комапнија „Гаспром“ до 213 милиони злоти (57 милиони американски долари) за наводна несоработка на компанијата во врска со реализацијата на нејзиниот проект за гасоводот Северен тек 2.

Полска гледа на Северен тек 2, кој ќе го удвои капацитетот на извозот на руски гас во Европа преку Балтичкото Море, како закана за европската енергетска безбедност, тврдејќи дека тоа ќе ја зајакне доминацијата на „Гаспром“ на европскиот пазар на енергенси.

Реализацијата на проектот за гасоводот Северен тек 2 ја предводи „Гаспром“, а половина од финансирањето е обезбедено од германската „Унипер“ и единицата „Винтершел“ на БАСФ, а потоа следат англо-холандската компанија „Шел“, австриската ОМВ и францускиот Анжи.

Полскиот „УОКик“ со години води истрага за овој проект, а во 2019 година парично го казни „Анжи“ со 40 милиони евра поради недоставување документација и информации поврзани со овој случај.

На почетокот на годината, побаравме од Гаспром да ни ги достави договорите склучени од неговата подружница со други компании кои ја финансираат изградбата на Северен тек 2 … Компанијата не ги достави тие информации. Според тоа, станува збор за намерен акт, со цел да се наруши постапката која е во тек – се наведува во соопштението на шефот на УОКиК.

„Гаспром“ одби да коментира.