Свет 23. јануари 2020. / 18:59

Пенс со порака дека светот мора да се спротивстави на Иран и на антисемитизмот

Пенс со порака дека светот мора да се спротивстави на Иран и на антисемитизмот

Американскиот потпретседател Мајк Пенс изјави дека светот мора силно да се спротивстави на „грозната плима на антисемитизам“ што се шири низ светот, оценувајќи дека предводник на таа политика е Иран.

– Мораме да бидеме подготвени да се соочиме и да го разоткриеме тој ужасен бран на антисемитизам, кој поттикнува омраза и насилства ширум светот. Во истиот тој дух, мораме силно да се спротивставиме на државата која е предводник во ширењето на антисемитизмот, на единствената влада во светот на која негирањето на Холокаустот и е државна политика и која се заканува дека ќе го избрише Израел од мапата. Светот мора силно да застане против Исламска Република Иран – истакна Пенс пред светските лидери на Форумот за холокаустот.