Свет 07. декември 2019. / 16:30

ОПЕК и Русија се договорија да го намалат производството на нафта

ОПЕК и Русија се договорија да го намалат производството на нафта

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) се согласи со Русија и другите земји кои не се членки – т.н. ОПЕК Плус – за понатамошно намалување на производството на нафта во првиот квартал на 2020 година за дополнителни 500.000 барели на ден, соопшти Ројтерс, со цел да се спречи падот на цената на нафтата  и ограничување на прекумерната испорака на „црно злато“ на пазарот.

Обврска на Русија е да го намали производството на нафта според договорот со ОПЕК плус во првиот квартал на 2020 година за 300.000 барели на ден, наместо претходната квота од 228.000 барели на ден, рече рускиот министер за енергија Александар Новак, пренесува Спутник.

Дојдовме до заклучок дека во периодот на паѓање на побарувачката во првиот квартал, профитабилно е дополнително да се намали производството (во износ од 500.000 барели на ден) со цел да се постигне рамнотежа на пазарот. Затоа, ова е, природно, точно за сите земји. Што се однесува до Русија, од таа бројка дополнителното намалување ќе биде 70.000 барели на ден во првиот квартал, или нашата квота ќе биде 300.000 барели на ден во првиот квартал “, рече Новак.

Саудискиот министер за енергетика Абделазиз бин Салман изјави дека неговата земја доброволно ќе придонесе дополнително со намалување на производството за 482.000 барели на ден (сегашната квота е 332.000 барели). Очекуваното ниво на дневно производство на нафта во Русија сега е околу 11 милиони барели, а во Саудиска Арабија околу 10 милиони барели.

Дневната квота за земјите членки на ОПЕК е, според новиот договор, 350.000 барели, додека за земји кои не се членки е 150.000 барели.

ОПЕК и сојузниците се согласија минатата година, во декември, да ги намалат испораките на нафта за околу 1,2 милиони барели на ден. Договорено е за првата половина од годинава, а потоа договорот беше продолжен до крајот на март следната година.

Според денешниот договор, вкупната граница треба да биде 2,1 милиони барели на ден.

Сепак, валидноста на продолжениот договор е малку пократок од застапуваните од некои членови на картел, кои планирале да траат до крајот или барем половина од следната година. Следниот состанок на ОПЕК е закажан за 5 и 6 март следната година, а Салман денес изрази уверување дека соработката на членките ќе продолжи.