Свет 15. јануари 2021. / 23:15

Од базата на британската полиција по грешка избришани над 150 илјади отпечатоци од прсти, ДНК, досиеја и осомничени

Од базата на британската полиција по грешка избришани над 150 илјади отпечатоци од прсти, ДНК, досиеја и осомничени

Повеќе од 150.000 отпечатоци од прсти, ДНК и досиеја за апсења се избришани од базата на податоци на британската полиција, објавија медиумите на островот.

Грешката, што се случила за време на стандардното „чистење“, може да доведе до ослободување на криминалци, бидејќи биометриските докази веќе не се достапни за националниот полициски компјутер.

Информациите за осомничени исто така беа избришани по грешка. Бришењата може да влијаат на моќта на полицијата да ги отвори истрагите ако, во некои случаи, се појават повеќе докази. Тоа влијае и на системот за визи во Велика Британија и процесот на апликација беше суспендиран за два дена.

Кит Малтхаус, министер за полиција, рече дека полицајците напорно работат на враќање на избришаните информации. Тој побара од Министерството за внатрешни работи и од полициските службеници да потврдат дека „не постои закана за јавната безбедност“.

Но, поранешен началник на полицијата коментира дека бришењето од големи размери ризикува да не се идентификуваат осомничените кои се ослободени, но продолжуваат да се испитуваат.

Поранешниот шеф на полицијата во Камбријан, Стјуарт Хајд рече дека загубата претставува „многу голем дел“ од приближно 650.000 лица уапсени секоја година и претставува „ризик за јавната безбедност и ризик за заштита на ранливите луѓе низ целата земја“