Свет 21. ноември 2018. / 12:50

НАСА ќе покрене истрага за употреба на дрога во компанија на Илон Маск

НАСА ќе покрене истрага за употреба на дрога во компанија на Илон Маск

Американската вселенска агенција НАСА потврди дека ќе покрене истрага за употреба на дрога во компанијата „Спејс Икс“ откако нејзиниот основач и главен извршен директор Илон Макс јавно пушеше марихуана за време на интервју во септември.

Директорот на американската вселенска агенција за летови со човечки екипаж Вилијам Герстенмајер изјави дека истрагата ќе биде насочена кон „се што би можело да влијае врз безбедноста“.

НАСА потврди дека во „следните месеци заедно со приватните партнери ќе спроведе истрага, со цел да се утврди дали компанијата ги испоплнува барањата на Агенцијата поврзани со безбедноста при работа и дали се почитува барањето за животна средина без дрога“.

„Спејс Икс“  и „Боинг“ се две компании кои НАСА ги избра да од 2019 година превезуваат астронаути во Вселената.