Свет 10. октомври 2019. / 12:27

ММФ предвидува забавување на глобалниот економски раст

ММФ предвидува забавување на глобалниот економски раст

Како да управуваме со глобалната економија во претстојниот период? Ова е големото прашање што треба да се  најде  на маса на новиот извршен директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева. Во интервју за   „Еуроњус Георгиева“, ММФ прогнозира застој на растот годинава и следната година, што веќе е под притисок на многу места низ целиот свет, информира  „Еуроњуз“.

„Најмногу сме загрижени дека објавените или веќе вовдените тарифи  имаат негативно влијание врз економскиот раст, но исто така и со целата клима на нестабилност, од кој дел е и прашалникот околу„ Брегзит “, геополитичките тензии во многу делови на светот“, рече Георгиева во интервјуто за Европската унија.

Економскиот пад е најзначителен во индустријата досега, но веројатно е дека доколку неизвесноста продолжи да доминира, падот ќе ја покрие и потрошувачката, додаде шефот на Фондот.