Свет 28. јануари 2021. / 12:38

ММФ: Без масовна вакцинација, економиите низ светот ќе изгубат 9 трилиони долари

ММФ: Без масовна вакцинација, економиите низ светот ќе изгубат 9 трилиони долари

Помеѓу 2020-та и 2025-та година, светската економија ќе изгуби околу 9 трилиони долари ако не се примени масовна и брза вакцинација, а 40% од таа загуба е на товар на развиените земји. Ова го изјави во интервју за „СNN“ управниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кристалина Георгиева.

Според неа, ова значи дека најдобрата стратегија за нив е да го поддржат снабдувањето со вакцини во земјите во развој, истовремено обезбедувајќи доволно ресурси за инвестиции од земјите во развој во нивните здравствени системи.

-Затоа ММФ одвојува значителни средства, помагајќи им на 47 земји во развој под поволни услови, дава заеми во голем број земји и обезбедува олеснување на должничкиот товар на голем број земји. Но, има уште многу да се направи, особено во врска со преструктуирањето на долгот на најсиромашните земји, рече Георгиева.

Таа истакна дека ММФ ја подобри својата прогноза за глобалниот економски раст во 2021-ва година од 5,2% на 5,5%.

Ревизијата, иако мала, беше поддржана и со достапноста на вакцини, со континуираната поддршка за економиите од Централните банки и владите, и со подобриот степен на прилагодување на економиите кон пандемиските операции.

Сепак, прогнозата е поврзана со сериозни ризици, нагласи Георгиева.

-На прво место, ова е еден вид конкуренција помеѓу мутациите на вирусот и вакцините. Економското закрепнување зависи и од одлучноста на владите да продолжат со поддршката и да ја искористат кризата како можност да преминат во позелена и поправедна економија. Конечно, мора да ја споменеме потребата од продлабочување на веќе подобрената меѓународна соработка – повеќе фокусирана на климатските прашања, вклучувајќи ги Соединетите држави, како и со подобро разбирање на високата меѓузависност меѓу земјите, додаде таа.

Шефот на ММФ повтори дека пандемијата ги продлабочува нееднаквостите и затоа треба да се преземат активности за да се создаде оваа тенденција, а тоа важи и за вакцините.

-ММФ се обидува да ги убеди развиените земји да го зголемат својот придонес кон глобалниот механизам Ковакс за универзален и правичен пристап до вакцините за Ковид-19, бидејќи тоа е во нивен интерес. Така што сите развиени економии кои имаат резервирано вакцини повеќе пати над нивната популација треба да преземат активности за прераспределба на вакцините, објасни Георгиева.

Според неа, владите ширум светот сега одат подобро отколку во светската финансиска криза од 2008-ма година. Тие обезбедија фискални мерки од 14 трилиони американски долари за поддршка на нивните економии, но прашањето е дали се прави доволно за справување со нееднаквостите.

Таа нагласи дека неквалификуваните работници, жените и младите се несразмерно погодени од кризата и дека владите треба да ги реформираат своите фискални политики со цел да постигнат поправедна прераспределба на приходите и еднаков пристап до можностите за сите.