Свет 14. април 2020. / 16:03

ММФ очекува рекорден пад на економијата во еврозоната

ММФ очекува рекорден пад на економијата во еврозоната

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) прогнозира рекорден пад на бруто домашниот производ (БДП) во еврозоната во текот на годината поради пандемијата предизвикана од новиот коронавирус.

ММФ предвидува намалување за 7,5 проценти на БДП во еврозоната откако во 2019 година предвидуваше раст од 1,2 отсто во 19. земји со единствена валута.

Според прогнозите на ММФ,  се очекува пад на растот на економиите во целиот свет.