Свет 11. февруари 2019. / 10:22

ММФ: Ни се заканува “Економска бура”

ММФ: Ни се заканува “Економска бура”

Меѓународниот монетарен фонд(ММФ) предупреди за можна “економска бура”, со оглед дека развојот на глобалната економија не ги исполнува очекувањата.

-Проблемот е што гледаме дека економијата се развива многу побавно отколку што очекувавме-, рече директорката на ММФ Кристин Лагард.

Минатиот месец ММФ ја намали прогнозата за раст на глобалната економија за оваа година од 3,7% на 3,5%.

Според Лагард, “четири облаци” се главните фактори кои ја поткопуваат глобалната економија и можат да ја донесат бурата.

-Меѓу овие ризици се тензиите во трговијата и воведувањето на санкции, финансиски проблеми, несигурност од исходот на Брегзит и забавување на кинеската економија- рече Лагард.

Таа истакна дека трговските тензии, главно во форма на спор околу царините меѓу САД и Кина, веќе имаат глобално влијание.

Лагард ги истакна ризиците од се поголемените трошоци од позајмување од страна на владите, компаниите и домаќинствата.

-Кога има премногу облаци, потребно е само еден удар на гром да предизвика бура-, додаде Лагард.