Свет 10. октомври 2019. / 14:05

Милијардерите во САД за прв пат плаќаат пониски даноци од работниците

Милијардерите во САД за прв пат плаќаат пониски даноци од работниците

Намалувањето на даноците на американскиот претседател Доналд Трамп,  сега познато како „чудо од средната класа“, предизвика милијардери да платат пониски даноци на работничката класа за прв пат во историјата, пишува Гардијан.

Во 2018 година, најбогатите 400 семејства во Соединетите држави плаќаа просечен данок од 23%, додека најсиромашниот дел од американските домаќинства 24,2%,  велат економистите на универзитетот Беркли, Емануел Саез и Габриел Зукман во нивната  нова книга „Триумф на неправедноста“.

Даноците за богатите опаѓаат со децении. Во 1960 година, најголемите 400 најбогати семејства платиле данок од 56%, по што во 1980 година паднале на 40 проценти. Но, намалувањето на даноците на Трамп, неговиот најголем законодавен успех е пресвртница.

Благодарение на контроверзниот даночен пакет, најбогатите 0,1% од американските домаќинства добиваат ослободување од данок од 2,5%, што ја става нивната стапка пониска од 50% од Американците со најниски приходи.

Ова е револуционерна промена и најголемите победници ќе бидат секојдневните американски работници, додека работните места започнуваат да сe отвараат во нашата земја, бидејќи компаниите започнуваат да се натпреваруваат за американскиот труд, а така ќе се зголемуваат платите на ниво што не сте ги виделе во многу години, “, рече Трамп во септември 2017 година додека се бореше да го помине пакетот за данок.

Сепак, намалувањето на даноците не доведе до драматично засилување на економскиот раст, ангажираните работници го забавија нејзиното темпо и зголемувањето на приходите не беше импресивно, велат економистите. Во меѓувреме, владиниот дефицит порасна, стои во анализта на професорите.

Пресметките на Саез и Зукман, кои претходно работеле со францускиот економист Тома Пикет, ги земаат предвид не само федералните даноци на доход, туку и државните, локалните и корпоративните даноци.