Свет 10. ноември 2020. / 21:15

Меркел повика на итна реформа на шенген-зоната

Меркел повика на итна реформа на шенген-зоната

Германската канцеларка, Ангела Меркел, изјави дека Европа итно треба да ја реформира својата зона на отворена граница во Шенген, во светло на неодамнешните терористички напади.

„Сакам да го споменам системот за влез и излез од шенген-зоната, кој треба да биде готов до 2022 година“, рече таа по состанокот со другите европски лидери.

Според Меркел, исклучително е важно да се знае кој влегува и кој ја напушта шенген-зоната.