Свет 09. август 2020. / 21:30

Масовни отпуштања во Велика Британија поради пандемијата

Масовни отпуштања во Велика Британија поради пандемијата

Бројот на британски компании кои планираат да го намалат бројот на вработените во јуни беше пет пати поголем отколку во истиот месец претходната година, што покажува економски последици од пандемијата.

Би-Би-Си објави дека 1.778 компании ја известиле владата за плановите за намалување на вкупно 139.000 работни места.

Една година порано, имаше 345 такви компании, најавувајќи затворање на вкупно 24.000 работни места.

Од британските компании се бара да ја известат Службата за стечај, доколку планираат да затворат 20 или повеќе работни места.

Економистите предвидуваат зголемување на невработеноста во октомври.

Британската економија се намали за повеќе од 20 проценти во првата половина на 2020 година, и покрај некои знаци на закрепнување.  Банката на Англија вели дека економската активност на крајот на оваа година ќе биде за 9,5 проценти пониска отколку што беше на почетокот.