Свет 24. февруари 2021. / 19:43

Лондон го надмина Њу Јорк по бројот на милионери

Лондон го надмина Њу Јорк по бројот на милионери

Лондон го надмина Њујорк според бројот на доларски милионери и стана прв град во оваа категорија во светот, според годишното истражување за најбогатите луѓе во светот од страна на агенцијата за недвижнини „Најт Френк“.

– Скоро 875.000 граѓани на Лондон имаат по повеќе од еден милион долари, јави Гардијан.

Тоа практично значи дека секој десетти жител на главниот град на Велика Британија е милионер, што покажува дека постои голема разлика меѓу жителите, бидејќи повеќе од 2,5 милиони граѓани на Лондон живеат во сиромаштија (28 проценти), покажаа владините податоци.

Извештајот од студијата покажува дека 874.354 луѓе имаат недвижен имот, вредности и пари кои надминуваат еден милион долари, додека во второпласираниот Њу Јорк има околу 820.000