Свет 29. април 2020. / 12:08

Лабораториите во Германија ќе обработуваат по 700 илјади тестови неделно

Лабораториите во Германија ќе обработуваат по 700 илјади тестови неделно

Лабораториите во Германија го зголемија својот капацитет за обработка на тестови за корона вирус на 700.000 неделно.

Минатата недела, капацитетот на 116 лаборатории во земјава беше 640.000. Според Асоцијацијата на акредитирани лаборатории, минатата недела се извршени 292.000 тестови, а претходната 268.000.

Во петокот, Институтот за инфективни болести „Роберт Кох“ препорача проширено тестирање за вирусот за да се опфатат сите лица со симптоми на респираторната болест, без разлика дали претходно имале контакт со пациент со Ковид-19.