Свет 20. јануари 2021. / 12:56

Курц лут на градоначалниците: Се вакцинирале преку ред, наместо старите лица

Курц лут на градоначалниците: Се вакцинирале преку ред, наместо старите лица

Австрискиот канцелар Себастијан Курц е лут поради градоначалниците на повеќе места, кои иако не беа на приоритетните листи се вакцинираа против коронавирусот.

Во последниве денови, медиумите објавија дека, на некои места, како дел од вакцинацијата на корисници на домови за стари лица, исто така, вакцинирани се и локални политичари, преку ред, и се тврди и дека некои луѓе плаќале за вакцините.

Курц рече дека нема разбирање за градоначалниците кои се имунизирани со „преостанатите дози“ од вакцината, иако сè уште не им е редот.

„Ако некој е вакциниран преку ред, тогаш тоа е морално разочарувачки. Доколку останат дози од вакцината, важно е тие да се дадат брзо. Но, тие треба да им се даваат на постарите луѓе, а не на политичарите, нивните жени и регионални истакнати личности“, нагласи тој.

Тој најавува дека во иднина Министерството за здравство ќе го интензивира барањето на документација за вакцинирање, со цел да се запре злоупотребата и да се спречи некои да се туркаат преку линијата.

По седницата на владата, вицеканцеларот Коглер ги повика покраините веднаш да реагираат. Во провинциите Ворарлберг, Тирол, Каринтија, Горна Австрија и Долна Австрија, како и Виена, преостанатите дози на вакцината не им беа дадени на корисници на стари лица, медицински персонал или жртви над 80 години, туку на политичари, општински службеници и роднини.

Коглер побара таквата практика веднаш да се прекине. Тој исто така апелираше до гувернерите на провинциите остро да реагираат, како и во врска со можните оставки на градоначалниците.