Свет 28. јануари 2020. / 12:52

Ќе се укинуваат монетите од еден и два евро-центи

Ќе се укинуваат монетите од еден и два евро-центи

Европска комисија планира укинување на монетите од еден и два евро-цента.

Германскиот весник „Зидојче цајтунг“ објавува дека ЕК утре ќе ја претстави програмата за работа што го содржи предлогот „единствено правило на заокружување“ со цел да се укинат најмалите монети.

Во извештајот на ЕК од 2018 година се наведува дека поголем број земји-членки од еврозоната преминале на заокружување на цените на пет центи.

Според извештајот, со укинувањето на еден и два цента би се заштедило на трошоците на производство, но и на нивното броење и транспорт.