Свет 25. октомври 2020. / 13:00

Кипарската православна црква ја призна Православната црква на Украина како автокефална

Кипарската православна црква ја призна Православната црква на Украина како автокефална

Кипарската православна црква ја призна Православната црква на Украина како автокефална и таа е трета православна црква што го стори тоа, по Грчката црква и Александриската патријаршија.

На литургијата вчера, кипарскиот архиепископ Хрисостомос за првпат го спомна името на митрополитот на Киев и цела Украина, Епифаниј, со што, како што се наведува, официјално ја признава православната црква на Украина

Украинската црква се заблагодари на Кипарската црква за признанието. (МИА)