Свет 15. March 2019. / 13:09

Кина и Русија минатата година направија трговска размена од 100 милијарди долари

Кина и Русија минатата година направија трговска размена од 100 милијарди долари

Кина и Русија минатата година успеаја да ја прошират својата билатерална трговија, чиј обем надмина 100 милијарди долари, рече премиерот Ли Кечијан на денешната прес-конференција.

Тој додаде дека постои голем потенцијал за соработка меѓу Москва и Пекинг не само во големите проекти и во трговијата со стоки, туку и во малите и микро претпријатија, вклучувајќи и прекуграничен е-бизнис.

Според него, тие одржуваат добри контакти во авијациската и вселенската индустрија и ја прошируваат континуираната регионална размена.

Ли Кечијан истакна дека двете земји треба да се стремат кон проширување на трговијата со стоки и услуги до 200 милијарди долари.