Свет 21. мај 2020. / 15:57

Казни за црквите во Чикаго коишто не ги почитуваат пропишаните мерки за дистанца

Казни за црквите во Чикаго коишто не ги почитуваат пропишаните мерки за дистанца

Чикаго почна да ги казнува црквите поради одржување служби кои не се во согласност со воведените правила за заштита од корона вирусот.

Претставници на полицијата соопштија дека три цркви ќе бидат казнети поради одржани служби на 17 мај.

Поради пандемијата на корона вирусот, законот во Илиноис го ограничува бројот на учесници на верските служби на десет лица

Сепак, римокатоличката Божја црква во Филаделфија одржа служба во неделата на која присуствувале 75 луѓе, што претставува помалку од една десетина од нејзиниот капацитет, за што ќе треба да плати казна од 500 долари.

Освен оваа, полицијата казни и други две цркви во Чикаго.