Свет 14. октомври 2019. / 10:37

Каталонски борци за независност осудени на казни затвор од 9 и 13 години

Каталонски борци за независност осудени на казни затвор од 9 и 13 години

Шпанскиот Врховен суд осуди деветмина лидери на борците за независност на Каталонија на казни затвор од девет и 13 години за заведување поради нивната улога на референдумот за независност во 2017 година.

За тројца други кои се прогласени за виновни за непослушност, не им се изречени затворски казни.

Дванаесетте политичари и активисти ги негираа обвиненијата.

Сепаратистите во Каталонија планираа масовна граѓанска непослушност пред пресудата.

Обвинителството бараше до 25 години затвор за Ориол Јункерас, поранешниот потпретседател на Каталонија и највисокиот заговарач за независност во овој судски процес.