Свет 16. март 2020. / 14:20

Јапонец, фан на Хитлер, осуден на смрт поради убиство на 19 штитеници во старечки дом

Јапонец, фан на Хитлер, осуден на смрт поради убиство на 19 штитеници во старечки дом

Суд во Јапонија осуди на смрт со бесење поранешен вработен во дом за стари лица, кој со нож убил 19 и повредил 24 луѓе со хендикеп.

Уриесет годишниот Сатоши Умацу убиствата ги извршил во јули 2016 година, а неговото дело се смета за најсмртоносен масовен напад од Втората светска војна.

За време на истрагата и судењето, Умацу тврдел дека не жали за делото, туку се обидел да му помогне на светот убивајќи луѓе за кои мислел дека се товар за општеството.

Главниот судија Киоси Анома ги отфрли барањата на одбраната да го ослободи, бидејќи бил психички неспособен од предозирање со марихуана.

Умацу исто така истакнал дека е под влијание на идеите на нацистичкиот лидер Адолф Хитлер.