Свет 04. август 2018. / 16:35

Изречена прва казна за носење никаб во Данска

Изречена прва казна за носење никаб во Данска

28-годишна жена била казенета денеска поради носење на муслиманска облека никаб со 134 евра парична казна.

Од 1 август стапи во сила законот со кој се забранува носење на шамии кои го покриваатлицеето на јавни места како и бурка и никаб, поради што вчера се одржа и протест на муслиманската заедница.

Пред да биде казнета, жената имала „пресметка“ со друга која сакала да ѝ го отстрани никабот.

По инцидентот била повикана полиција и изречеna казна од 134 евра откако жената одбила да го отстрани никабот.