Свет 07. јули 2020. / 15:41

Италијанките се побунија против корона-мерките: Сакаат да се мажат без рестрикции

Италијанките се побунија против корона-мерките: Сакаат да се мажат без рестрикции

Група млади жени, облечени во венчаници, протестираа во Рим против рестриктивните мерки со кои се забрануваат големите верски собири, како што се свадбите.

Протестот го организираше италијанското здружение за венчавки, а во него се вклучија околу 15 жени. Тие се собраа околу познатата „Фонтана Ди Треви“ каде позираа во венчаниците и носеа транспаренти на кои беа напишани пароли, како „Свадба без ограничување“. Се појавија и пред италијанскиот парламент, каде им се придружија и луѓето кои се вклучени во организирањето свадби.

Франческа Дел Векио од Неапол изјави дека требало да се мажи во септември, но дека поради рестриктивните мерки морала да ја одложи свадбата за најмалку една година. Таа додаде дека датумот на свадбата и не е проблем, туку сака, како што кажа, да се омажи без ограничувања.