Свет 03. јули 2018. / 17:35

Иран одбележува 30 години од соборувањето на патничкиот авион

Иран одбележува 30 години од соборувањето на патничкиот авион

Иран денеска одбележува 30 години од загинувањето на 290 луѓе, од кои 66 деца, во патничкиот авион „Иран ер“, кој беше соборен со крстосувачка ракета од страна на американската морнарица.

Инцидентот се случи на 3 јули 1988 година кога американската морнарица на грешка го идентификува патничкиот авион како ирански ловец Ф-14 томкет.

Авионот сообраќашена линија Техеран – Дубаи, а беше соборен над иранска територија во Персиски Залив.

Кога официјален Техеран ги критикува САД и инсистира дека на Вашингтон не може да му се верува, како пример го наведува соборувањето на иранскиот патнички авион.