Свет 27. февруари 2021. / 19:13

Иран обезбедува 250.000 дози вакцина од „Синофарм“

Иран обезбедува 250.000 дози вакцина од „Синофарм“

Иранското Министерство за здравство соопшти дека од Кина денеска во земјата ќе пристигнат 250.000 дози вакцина „Синофарм“.

Заменик-министерот за здравство Алиреза Раиси рече дека Иран ќе добие вакцини и од други производители, вклучително и оние произведени во Индија, и тоа во „блиска иднина“.

Овој месец Иран увезе 120.000 дози вакцина „Спутник V“ од Русија, а според извештаите на локалните медиуми, Иран нарачал два милиона дози од Русија.

Иран во декември започна со тестирање вакцина од домашно произведство, која треба да биде готова на пролет и веднаш да им биде достапна на граѓаните, а соработува и со Куба за развој на заедничка вакцина.

Исто така, Иран смета и на 17 милиони дози вакцини од програмата „Ковакс“ и уште неколку милиони од други земји.