Свет 21. декември 2020. / 15:16

Интерпол смета дека со испораката на вакцината, ќе се зголеми криминалот

Интерпол смета дека со испораката на вакцината, ќе се зголеми криминалот

Генералниот секретар на Интерпол Јирген Шток денеска предупреди дека со испораката на вакцини против коронавирус, се очекува „драматично“ зголемување на криминалот.

– Со испорака на вакцини, криминалот драматично ќе се зголеми, рече тој во изјава за германскиот весник „Виртшафтсвохе“.

Како што изјави, „ќе бидеме сведоци на кражби, провални кражби во магацини и напади за време на транспортот на вакцините“.

Во Германија, федералната полиција е одговорна за доставување вакцини што ќе се чуваат на тајни места.

Европските здравствени власти денеска треба да одлучат за пласирање на првата вакцина.