Свет 26. март 2020. / 09:49

Хелсинки во изолација до 19 април за да се спречи ширењето на коронавирусот

Хелсинки во изолација до 19 април за да се спречи ширењето на коронавирусот

Финската премиерка Сана Марин синоќа објави дека главниот град Хелсинки и областа околу него ќе бидат изолирани од остатокот на земјата со цел да се спречи ширењето на коронавирусот.

Реонот на главниот град е најголемо жариште на Ковид-19 во Финска.

– Влегувањето и излегувањето од главниот град ќе биде забрането за граѓаните од утре до 19 април, истакна Сана Марин на прес-конференција.

Сепак, таа прецизираше дека секој има право да се врати во своите домови.

Во главниот град, каде се регистрирани повеќе од 500 случаи на Ковид-19, живеат 1,7 милиони луѓе, што е еднакво на една третина од населението на земјата. Регистрирани се вкупно 880 случаи во таа држава и тријца починати како резултат на пандемијата.

Во Финска се тестираат само пациенти со висок ризик. Властите велат дека нивниот реален број може да е 30 пати поголем.