Свет 26. октомври 2019. / 22:30

ХАОС ВО ШПАНИЈА! Стотици илјади демонстранти во Барселона

ХАОС ВО ШПАНИЈА! Стотици илјади демонстранти во Барселона

Стотици илјади Шпанци во регионот на Каталонија протестираа денеска  во Барселона,  откако шпанскиот Врховен суд осуди деветмина политичари и активисти на 9  до 13 години затвор за нивната улога во неуспешниот референдум за независност на Каталонија 2017 година.

Како што пренесува АП, митингот е организиран од групи што сакаат да создадат нова држава во североисточна Шпанија.

Каталонските власти беа осудени на 9 до 13 години затвор за бунт. Сите се ослободени од тешкиот криминал на вооружениот бунт.

Пресудите предизвикаа мирни протести во Барселона и другите околни градови кои подоцна ескалираа во жестоки судири со полицијата.