Свет 17. февруари 2021. / 13:36

Германија ќе добие уште 10 милиони вакцини следната недела

Германија ќе добие уште 10 милиони вакцини следната недела

Германија очекува да добие 10 милиони дози вакцини против Ковид-19 до крајот на следната недела, и со тоа значително ќе се зголеми бројот на вакцинирани лица, најави денеска министерот за здравство, Јенс Шпан.

Тој додаде дека не треба да се врза со укинување на дел од рестриктивните мерките, иако бројот на новозаболени почна да се намалува, но бројот на заразени во Германија со британскиот вид е 22 проценти.

Вакцинацијата е на доброволна основа, но Шпан побара од граѓаните да ја примат вакцината.

– Ако чекате, ризикувате да заболете од сириозна болест, истакна Шпан.