Свет 13. декември 2020. / 13:49

Фон дер Лајен: Преговорите меѓу ЕУ и Велика Британија ќе продолжат

Фон дер Лајен: Преговорите меѓу ЕУ и Велика Британија ќе продолжат
January 8, 2020, London, London, UK: London, UK. Prime Minister Boris Johnson greets President of the European Commission Ursula von der Leyen outside 10 Downing Streetz. London UK PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY - ZUMAl94_ 20200108_zaf_l94_077 Copyright: xRobxPinneyx

По разговорите со британскиот премиер Борис Џонсон, претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, рече дека преговорите меѓу Брисел и Лондон ќе продолжат.

– И покрај заморот по речиси една година разговори и покрај прекршувањето на сите рокови, заклучивме заедно дека во моментов е единствена одговорно е да продолжиме понатаму, вели Фон дер Лајен.

Во своето вонредно обраќање од Брисел, таа истакна дека ЕУ и Велика Британија заедно им дале мандат на своите преговарачи да ги продолжат преговорите и да видат дали е можно да се постигне договор во „овој доцен момент“.

Преговорите меѓу ЕУ и Велика Британија за главните нерешени прашања за идните односи продолжуваат на ниво на главните преговарачи, Мишел Барние и Дејвид Фрост, во живо во Брисел.

Недела, како „краен рок“ беше договорена минатата недела за време на посетата на Борис Џонсон на Брисел и средбата со Урсула фон дер Лајен.

На состанокот беше констатирано дека двете страни стекнале „јасно разбирање за нивните меѓусебни позиции“, но дека ситуацијата во врска со постигнувањето договор „останува тешка“ и дека „основните пречки не се надминати“.