Свет 03. ноември 2020. / 22:50

ФБИ истражува автоматизирани пораки кои им порачуваат на луѓето дека не мора да гласаат

ФБИ истражува автоматизирани пораки кои им порачуваат на луѓето дека не мора да гласаат

Федералното истражно биро (ФБИ) на САД истражува серија мистериозни автоматизирани повици и пораки со кои се повикуваат луѓето да останат дома на денот на изборите. Тоа го изјави претставник на Министерството за внатрешна безбедност. Се уште нема коментар од ФБИ.

Таквите пораки според претставник на Агенцијата за безбедност на интернет и инфраструктура се тактика на „заплашување на гласачите“ и „обесхрабрување на гласачи“.

Гувернерката на Мичиген, Гречен Витмер, изјави дека државните служби „брзо ќе работат на отстранување на дезинформации“, а фокусот на ФБИ на ова прашање сигнализира дека федералните власти исто така сериозно го сфаќаат тие акции.

Според Вашингтон пост најмалку 10 милиони галсачи добиле такви пораки или повици, кои порачуваат „бидете безбедни, останете дома“